Från Mälaren, vidare ut i världen…

Bilden ovan; På väg från Kaleningrad till Hel i Polen, juli 2019

2012 träffades Landkrabban och Sjöscouten och vi har sedan dess levt och (semester)seglat ihop. Vår hemmahamn är Västerås, vid Mälaren. De första somrarna höll vi oss i Stockholms skärgård, men allt eftersom började vi att ta ut svängarna mer och mer.

2015 ”långseglade” vi för första gången, över till Gotland i vår då nyinköpta Hanse 331 ”Harmony”. Vi var ute hela september det året och det var magiskt att vara ensamma både i Stockholms skärgård, ute på havet och i Visby hamn. Det var oerhört stort för oss! Än värre blev det för Janne när Anki var sjösjuk nästan hela vägen och tillbringade typ hela överfarten på golvet i sittbrunnen, mest sovandes.

2016 gjorde vi ett varv runt Åland, något vi varm kan rekommendera! I Mariehamn mönstrade fina vännen Helle på och seglade med oss några dagar. Det är alltid sååå kul att få besök ombord! Vi hyrde oxå segelbåt i Kroatien tillsammans med fyra vänner i slutet av den sommaren. Där utgick vi från Split och hade en helt magisk vecka, där vi kraftigt övervägde myteri – och att vägra lämna tillbaka båten!

2017 seglade vi till Estland (vår första nattsegling) och Lettland – fast mest Estland. Resemål som verkligen överraskade oss positivt och som vi gärna utforskar mer…

2018 köpte vi Lazy – alias ”Grodan”- i Karlstad, i Jannes gamla farvatten! Vi beslöt oss för att segla hem henne genom att göra ”varvet runt” södra Sverige. Ner genom slussarna i Göta Älv till Göteborg, efter att ha korsat Vänern. Vi besökte sedan Vinga följt av Läsö, Anholt, Gilileje och Köpenhamn på danska sidan och fortsatte sen via Bornholm och Christiansö till Skåne och vidare norröver, via Öland och Blå Jungrun.

2019 gick seglatsen till Klaipeda i Litauen (20 timmar), Kaleningrad och Polen (Hel, Gdansk, Sopot, Wladislawowo m fl). En strapatsrik och mäktig resa på många olika sätt. Planeringen för den seglatsen började med att Janne någon gång under vinterhalvåret innan hittade orten Hel (uttalas Hell) i Polen på en karta och tyckte det skulle vara kul om vi kunde segla ”to Hell and back!” under semestern!

Bilden ovan; Vi på väg in i Gdansk när en bekant såg oss, fotade och skickade en Välkommen!-hälsning!

2020 > Covidsommaren, fick vi nöja oss med Hanöbukten tur och retur, eftersom vi inte blev insläppta i Danmark och Tyskland. Det blev REKORD i gästande gastar ombord! Några höjdpunkter under den seglatsen var just Hanö, men också Karlskrona (igen! Men hääärligt när vännen Karin mönstrade på där och seglade med oss några dagar och vi återsåg Ankis studiekompis Lasse, som bor där), Utklippan (ännu en favorit i repris), Byxelkrok (där seglarkompisarna Maria & Peter mötte upp oss och Peter dessutom mönstrade på för en rätt stökig 9-timmarssegling ner till Borgholm morgonen därpå. Där klev två nya gastar ombord, Jannes son Jacob och hans kompis Oliver. De seglade med oss nästan en vecka) – Kalmar (igen!) – med utställningen om Gustav Vasa på slottet, Västervik (igen! – och där mönstrade Ankis son Zebastian på) och Arkösund (där det blev världens godaste viltburgare i land, farväl till Zebban, samt ett kärt återseende av en annan av Ankis gamla studiekompisar, den här gången Micke från Västerås konstskola, så där 30 år senare…).

Bilden ovan; Oväder över Arkösund

Bilden ovan; Stunder som denna gör att vi seglare ständigt och jämt (nästan!) längtar ut på sjön när vi är i land! Foto Zebastian Rudolfsson.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *