Bilden ovan; Natthamn. Grodan ligger väl förtöjd vid en klippa vid vackra Stora Husholmen, norr om Västervik.

FAKTA OM LAZY Frog, alias Grodan

Grodan är en Dufour 385 Grand Large -05, som vi har ägt sedan 2018. På AIS-en heter hon bara Lazy. Grodan har två sovkabiner, där vi sover i dubbelsängen i fören och gästkabinen är placerad på strybordssidan akterut. Grodan har en salong med ett längsgående kök (där bord och soffa kan bli ytterligare en dubbelsäng vid behov, d v s totalt 6 sängplatser), ett stort toalettutrymme med dusch och ett enormt förvaringsutrymme – som vi även även kallar ”slukhålet” – på babordssidan akterut. Där har vi plats för två ihopfällbara cyklar, en gummijolle med en liten motor, två grillar, sisådär en 7-8 fendrar, städgrejer, bojkrokar, ”supstuga” – och mycket mer… Grodan har två rattar och en bogpropeller och hon kallades hela första sommaren för ”Åbäket” av kaptenen, som tyckte hon var osedvanligt svårparkerad i trånga hamnar i jämförelse med vår förra båt Harmony. Som en rolig grej hade vi därför en ”övningskörning”s-skylt uppe, Sverige runt.

Uppdateringar vi gjort sedan Grodan införskaffades är; 

Namnbyte med ny logga (Grodan hette Filippa III när hon kom i vår ägo), installation av vatten-, batteri- och toatankmätare med övervakningspanel, byte av färskvattenpump,  installation av vattenslang i fören (för att kunna spola av lerigt ankare med), montering av fler öglor för säkerhetslinor i sittbrunnen, byggnation av ett extrabord till sittbrunnen, eldragning och lampor till den förliga kabinen, USB-uttag i fören, installation av belysning och luckhållare för jätteförvaringshålet under förpikssängen, tillverkning av gallerdurk till livflottefacket, ventilation under madrasser i förpiken, installation av 2 x solcellsventilation i salongen, byte av samtliga glödlampor till ledlampor inklusive alla lanternor, uppmärkta distanser på den förliga ankarkättingen (Grodan har 50 meter kätting + 20 m lina), ny spribom, byggt ett nödroder till spribommen, fixat en preventergaj, bytt rutor i sprayhooden, byte av ljud-/ musiksystem, service av alla vinschar, byte av toapump, uppdaterad ”sluss-och-tilläggning-vid-kaj-planka”, införskaffat nya flytvästar (spinnlock 5 D med AIS-larm), köpt ett drivankare, köpt nytt större Bruceankare, bytt VHF, lagat VHF-högtalen i sittbrunnen, tagit upp fler luckor för stuv under sängen i förpiken och två nya golvluckor, tätat om rufflucksgaraget, lagat krossat trappsteg ned i båten.

 

Kommande uppdateringar inför vår långa seglats, med start i juni 2021; 

Nytt storsegel och ny lazybag, en bimini, tre nya litiumbatterier, installera gasvarnare, fler solpaneler, byte av landströmsladdare, införskaffa kutterfock/ stormfock och montera kutterstag, montera rostfri bockad krage runt spisen, laga skinnet på rattarna. Med mera…

Bilden ovan; Vi har fint middagsbesök ombord en kväll i september 2020, av en av sönerna med vänner.

Bilden ovan; Grodan på vår uppläggningsplats Lövudden, i utkanten av Västerås.

 Bilden ovan; Den mysiga lilla pärlan Mjödö strax norr om Västervik har vi besökt flera gånger.

Bilden ovan; Vi lämnar Byxelkrok en supertidig julimorgon 2020 för att segla ner till Borgholm. Tuffa vindar och stökigt hav gör att vi kryssar oss fram i hela 9 timmar. Anki matar fiskarna med sin frukost under seglatsen (= den semesterns enda sjösjukedrabbning). Med ombord hade vi seglarvännen Peter Mannerstråle, som i normala fall seglar sin katamaran Aset. Foto Maria Mannerstråle. 

Bilden ovan; One of those evenings, som man så infernaliskt längtar tillbaka till, när mörkret ligger över oss som en svart filt, det tar 10 minuter att ta på sig ytterkläderna och kylan ändå tränger in, genom märg och ben…